Het is de manier voor een werkgever om zich voor een groot deel te laten ontzorgen: payrolling. Payroll betekent letterlijk ‘loonlijst’. Bedrijven die kiezen voor payrolling, geven hun juridisch werkgeverschap uit handen aan een payrollbedrijf. Werknemers van deze bedrijven komen dan in loondienst van het payrollbedrijf en worden ook wel payrollers (kort voor payrollwerknemers) genoemd. Het payrollbedrijf leent de werknemers vervolgens als het ware uit. Het bedrijf dat kiest voor payrolling wordt in dit geval de opdrachtgever of inlener genoemd. Het payrollbedrijf is de formele werkgever van de werknemer en de inlener de materiële werkgever. De formele werkgever zorgt voor alle administratieve, financiële en juridische werkgeverszaken. De materiële werkgever blijft verantwoordelijk voor de rest waaronder de selectie, werving en aansturing van de werknemers.
Hoe werkt een payroll constructie?
Wat is een payroll bedrijf?
De corebusiness van een payrollbedrijf is het verzorgen van de salarisadministratie en de loonbetaling aan de payrollwerknemers. Het bedrijf is verantwoordelijk voor alle wettelijke verplichtingen die het werkgeverschap met zich meedraagt. Hierbij kunt u denken aan taken als de salarisadministratie, het beheer van contracten en de juiste toepassing van de cao en pensioenen. Door samen te werken met een payrollbedrijf kan een bedrijf zich laten ontzorgen en de verantwoordelijkheid van het werkgeverschap overdragen. Het personeel komt dan in dienst van het payrollbedrijf. Dit heeft veel voordelen, zowel voor de werkgever als voor de werknemer.
Lees meer over: wat doet een payroll bedrijf.
Voordelen voor de werknemer?
Het in dienst treden via een payrollonderneming levert een werknemer een aantal voordelen op. Werknemers die door middel van payrolling in dienst treden hoeven niet bang te zijn dat zij niet voldoende salaris ontvangen of dit niet op tijd op hun rekening krijgen gestort. Een payrollbedrijf is namelijk een specialist op het gebied van salarisadministratie en loonbetaling terwijl een normaal bedrijf dit er vaak bij doet naast alle andere werkzaamheden. Daarnaast hebben payrollkrachten zekerheid, want bij bijvoorbeeld ziekte of vakantiedagen worden zij gewoon doorbetaald. Tot slot zijn de werknemers verzekerd van een goed en eerlijk loon. Payrollbedrijven betalen namelijk loon volgens de collectieve arbeidsovereenkomst. De werknemers die via payrolling in dienst zijn, krijgen dus hetzelfde loon als directe werknemers van het inlenende bedrijf. Lees op de Rijksoverheid meer over de arbeidsvoorwaarden van een payrollkracht.
Zijn er ook nadelen?
Ieder nadeel heeft zo z’n voordeel en andersom. Dit geldt ook voor payrolling. Zo kan het inlenende bedrijf een payrollkracht op ieder moment zonder pardon ontslaan. Het is dan maar de vraag of het payrollbedrijf nieuw werk voor de werknemer kan vinden of dat er toch ontslag volgt. Sinds een aantal jaar is het wel zo dat de payrollwerknemers dezelfde ontslagbescherming hebben als gewone werknemers. Hierdoor is het wegvallen van een opdrachtgever niet direct meer een grondige reden voor ontslag van een payrollmedewerker. Zij staan dus niet direct op straat zonder werk. Een tweede nadeel is dat de secundaire arbeidsvoorwaarden niet hetzelfde zijn als die van een directe werknemer van het inlenende bedrijf. Dit hoeft niet perse een nadeel te zijn, want het kan ook zo zijn dat de voorwaarden bij het payrollbedrijf juist beter zijn. Tot slot kunnen werknemers het gevoel hebben dat zij er niet helemaal bijhoren doordat zij niet echt in dienst zijn van het bedrijf waarvoor ze werken.
Lees meer over: payroll voor- en nadelen.
Voordelen voor de werkgever?
De werkgever, die ook wel de inlener of opdrachtgever wordt genoemd plukt ook de vruchten van een payroll constructie. Door hiervoor te kiezen is de werkgever namelijk af van de kopzorgen die komen kijken bij alle administratieve zaken en loonbetalingen. Daarnaast is het van tevoren duidelijk wat de loonkosten zijn. Door het juridische werkgeverschap uit handen te geven, is de werkgever dus ook af van de risico’s. Het payrollbedrijf draait op voor eventuele doorbetaling bij ziekte en is verantwoordelijk voor het uitkeren van vergoedingen. Tot slot kan een werkgever de samenwerking met een payrollwerknemer gemakkelijk beëindigen.
Zijn er ook nadelen?
Een payrollonderneming levert zijn diensten natuurlijk niet gratis dus een van de nadelen is dat de werkgever meer kosten kwijt is. Daarnaast loopt de werkgever het risico dat wanneer het payrollbedrijf failliet gaat de mannen van het UWV en de Belastingdienst alsnog bij hem op de stoep staan voor het afdragen van premies en belastingen. Ook als hij dit al eerder aan het payrollbedrijf heeft betaald. Tot slot kan payrolling ervoor zorgen dat de afstand tussen de werkgever en het personeel groter is. Werknemers kunnen minder binding voelen met het bedrijf doordat zij eigenlijk niet echt bij de werkgever in dienst zijn.
Wat kost payrolling?
De kosten voor payrolling verschillen per payrollbedrijf. De meeste payrollbedrijven baseren de kosten op het salaris van de werknemer plus een marge voor de diensten die zij leveren. Die marge ligt meestal tussen de 6 en 10 procent. Let er wel op dat u uzelf als ondernemer zo goed mogelijk indekt en uw aansprakelijkheid beperkt. Dit doet u door te kiezen voor een payrollonderneming met een keurmerk van de Stichting Normering Arbeid. Zo weet u zeker dat u kiest voor een bedrijf dat zijn zaken goed op orde heeft.
Wat is het verschil tussen payroll en een uitzendbureau?
Het grote verschil tussen een payrollbedrijf en een uitzendbureau is dat een uitzendbureau ook de werving en selectie doet. Bij payrolling is het echter zo dat een bedrijf zelf een medewerker aandraagt en de selectie en werving dus ook zelf doet. De medewerker die zij uitgekozen hebben wordt vervolgens exclusief ‘uitgeleend’ aan dat bedrijf. Bij een uitzendbureau worden de werknemers die door het uitzendbureau zijn geworven daarentegen bij meerdere bedrijven ingezet. De overeenkomst is dat zowel een payrollbedrijf als een uitzendbureau de juridische werkgever is en dus verantwoordelijkheid draagt voor onder meer de salarisadministratie en loonbetaling.
Arbeidsvoorwaarden en payrolling
Een payrollwerknemer heeft sinds 1 januari 2020 dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechtspositie als gewone werknemers. Als de werknemers dus recht hebben op een 13e maand dan heeft de payrollkracht dit ook. Mocht het zo zijn dat een bedrijf geen personeel in dienst heeft en alleen maar met payrollkrachten of freelancers werkt dan gelden de vergelijkbare arbeidsvoorwaarden van de sector. Payrollmedewekers hoeven dus niet bang te zijn dat ze een slechtere positie hebben dan anderen.
Payrolling en zzp’ers
Sommige zelfstandigen willen meer tijd besteden aan ondernemen en minder tijd aan administratieve rompslomp. Voor deze mensen kan payrolling een uitkomst zijn. Een payrollbedrijf zorgt dan namelijk voor de facturen, de verloning, de salarisadministratie, en voor verzekeringen voor onder andere ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. De voordelen zijn dat de ondernemer kan rekenen op een vast inkomen per maand en dat hij recht heeft op dezelfde sociale voorzieningen als een normale werknemer. Maar, uiteraard kost dit de zzp’er ook geld. Daarnaast loopt de zzp’er het risico om fiscale voordelen mis te lopen. Zo heeft een ondernemer die kiest voor payrolling geen recht meer op de zelfstandigen- en btw-aftrek.
Keurmerken voor payrollingbedrijven
Alvorens u in zee gaat met een payrollonderneming is het verstandig om te checken of het bedrijf beschikt over de juiste keurmerken. Zo beperkt u de risico’s. Als het payrollbedrijf beschikt over een SNA-keurmerk dan betekent dit dat het bedrijf recent is gecontroleerd door Stichting Normering Arbeid (SNA) op hun verplichtingen uit arbeid. Hierbij wordt onder meer gecontroleerd of de loonbetaling niet in strijd is met de Wet minimumloon en of de aangifte en afdracht van verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting klopt.