Wat doet een payroll bedrijf?

U heeft misschien al weleens over payroll bedrijven gehoord of misschien overweegt u zelfs al wel om personeel aan te nemen via een payroll constructie. Wat zijn deze bedrijven en wat kunnen ze betekenen voor uw bedrijf? Kort gezegd, bij payrolling wordt het juridische werkgeverschap overgedragen aan een gespecialiseerd payrollbedrijf. Zowel voor werkgevers als werknemers brengt dit tal van voordelen met zich mee. Maar hoe werkt een payroll overeenkomst precies, wat zijn de verschillen met uitzenden en wat zijn de kosten van payrolling? Op deze pagina geven we u antwoord op de vraag: “wat doet een payroll bedrijf?”

Wat is payrolling en hoe ziet een payrollovereenkomst eruit?

Payrolling is een systeem waarbij een payroller de officiële werkgever wordt van een werknemer, maar de werknemer eigenlijk werkt bij een ander bedrijf. Dit bedrijf, de inlener, hoeft zich dan niet bezig te houden met zaken als salarisadministratie, arbeidscontracten, en risico’s bij ziekte of ontslag. Het payroll bedrijf neemt deze werkgeverslasten en -risico’s over.

Wanneer een medewerker in dienst komt via een payroller, tekent hij een payrollovereenkomst. In deze overeenkomst staan onder andere:

  1. De arbeidsvoorwaarden, zoals salaris en vakantiedagen.
  2. Afspraken over pensioenopbouw, waarbij het payrollbedrijf de pensioenpremies regelt.
  3. De duur van de overeenkomst.
payroll bedrijf
Juridisch gezien is er sprake van twee contracten: een arbeidsovereenkomst tussen de werknemer en het payrollbedrijf en een commerciële overeenkomst tussen de inlener en het payroll bedrijf.

Wat is het verschil tussen payroll en uitzenden?

U heeft vast eerder van uitzenden gehoord, maar wat is precies het verschil tussen payrolling en uitzenden? Bij payrolling werft u zelf uw werknemers, maar zij komen officieel in dienst bij een payroll bedrijf. In tegenstelling tot bij payrolling is het uitzendbureau verantwoordelijk voor het werven en selecteren van werknemers. Deze werknemers werken vervolgens op tijdelijke basis voor een bedrijf, terwijl het uitzendbureau juridisch de werkgever blijft. Het grote verschil is dat bij payrolling de inlener de werknemers zelf werft en selecteert, terwijl het uitzendbureau dit bij uitzenden doet.

Een payroll bedrijf inschakelen – de voordelen voor werknemers

Misschien denkt u dat payrolling vooral interessant is voor werkgevers, maar ook voor werknemers biedt het voordelen. Zo zorgt het ervoor dat het loon altijd op tijd uitbetaald wordt. Daarnaast genieten werknemers van dezelfde, zo niet betere, arbeidsvoorwaarden als collega’s die direct bij het bedrijf in dienst zijn. Ook krijgen werknemers goede ontslagbescherming en een vast aanspreekpunt voor al hun vragen. Meer weten over alle voordelen die payrolling voor werknemers te bieden heeft? Lees dan verder.

Steeds op tijd een hoger nettoloon ontvangen

Een groot voordeel van werken via een payrollbedrijf is dat het loon altijd op tijd en correct wordt uitbetaald. Dit betekent dat een werknemer precies weet waar hij aan toe is.

Opvallend is dat werknemers die werken via een payrollbedrijf vaak een hoger nettoloon ontvangen. Dit voordeel ontstaat doordat werkgevers die gebruikmaken van payroll services niet verplicht zijn bij te dragen aan bepaalde cao-fondsen en in veel gevallen minder pensioenpremie afdragen.

Minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers in dienst

Een ander voordeel van payrolling is dat werknemers die via een payroll bedrijf werken, minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als werknemers die direct bij een bedrijf in dienst zijn. Dit betekent dat zaken zoals het salaris, aantal vakantiedagen, en andere bonussen, voor payrollwerknemers op dezelfde wijze worden geregeld als voor hun collega’s. Dit is vastgelegd in de ABU- of NBBU-CAO. Dit zorgt voor gelijkheid binnen een organisatie. Op deze manier hebben payrollwerknemers de zekerheid dat zij eerlijk behandeld worden en niet onderdoen voor direct in dienst getreden werknemers.

Goede ontslagbescherming

Vraag vrijblijvend tarieven op van payroll bedrijven uit uw omgeving.
Werknemers die werken onder een payroll bedrijf zijn verzekerd van goede ontslagbescherming. Omdat de payroller juridisch gezien de werkgever is, zijn zij verantwoordelijk voor het naleven van alle regels rondom het ontslagrecht. Werknemers die via payrolling werken, kunnen rekenen op dezelfde bescherming bij ontslag als medewerkers die direct in dienst zijn bij het bedrijf waar ze werken. Ook biedt de payroller ondersteuning bij eventuele geschillen of onzekerheden rondom het dienstverband.

Administratie volledig geregeld

Een ander groot voordeel van een payroll bedrijf is dat alle administratie uit handen wordt genomen. Werknemers ontvangen altijd op tijd een duidelijke en correcte salarisspecificatie. Mocht er behoefte zijn aan extra documentatie, zoals een werkgeversverklaring, dan is dat snel en eenvoudig geregeld. Payrollbedrijven zijn erop ingericht om deze processen soepel te laten verlopen.

Vast aanspreekpunt voor vragen

Tot slot biedt een payroll bedrijf werknemers altijd een vast aanspreekpunt voor al hun vragen. Of het nu gaat om vragen over salaris, vakantiedagen, ziekteverlof of iets anders, er staat altijd iemand klaar om te helpen en duidelijkheid te bieden. Zo’n vast aanspreekpunt zorgt ervoor dat de communicatie helder en efficiënt is, waardoor vragen snel beantwoord kunnen worden.

Lees meer over de voor- en nadelen van payrolling.

wat doet een payroll bedrijf

Wat doet een payroll bedrijf voor werkgevers

Een payroll bedrijf neemt een belangrijke rol op zich voor werkgevers door alle zaken rondom de inzet van werknemers te beheren. Dit varieert van de salarisadministratie tot aan de verantwoordelijkheid voor arbeidsrechtelijke verplichtingen. Hierdoor kunnen ondernemers zich concentreren op hun bedrijf, terwijl de payroller zorgt voor alles wat komt kijken bij het in dienst hebben van personeel. Of het nu gaat om het dekken van risico’s bij ziekte, het in orde houden van de administratie of het bieden van flexibiliteit in de personeelsbezetting; een payroll bedrijf biedt een uitgebreide dienstverlening. Meer weten over wat een payrollbedrijf precies doet voor werkgevers? Lees dan verder.

Geen kosten voor verzuim of arbeidsongeschiktheid

Een payroll bedrijf zorgt ervoor dat u zich als werkgever geen zorgen hoeft te maken over de kosten die gepaard gaan met ziekte van uw personeel. De payroller neemt deze verantwoordelijkheid op zich, inclusief de financiële risico’s. Dit betekent dat als een werknemer ziek wordt of om een andere reden niet kan werken, de payroller de doorbetaling en alle bijkomende administratieve handelingen voor zijn rekening neemt. Het biedt u de ruimte om u volledig te richten op het runnen en laten groeien van uw bedrijf.

Administratie in orde houden

Het inschakelen van een payroller betekent voor u als werkgever dat de gehele administratie rondom uw personeel vakkundig wordt beheerd. Dit gaat van salarisadministratie tot aan het bijhouden van arbeidsovereenkomsten en verlofregistraties. Een payroll bedrijf zorgt ervoor dat de administratie op orde is, volledig volgens de laatste wet- en regelgeving.

Payroll bedrijf biedt flexibiliteit in aanwervingen voor korte termijn

Het inzetten van een payroller biedt u als werkgever opmerkelijke flexibiliteit als het gaat om het aannemen van personeel voor korte termijn. Dit kan bijzonder handig zijn in periodes van onverwachte drukte, projectmatig werk of ter vervanging bij ziekte.De payroller neemt de verantwoordelijkheid voor het juridisch werkgeverschap op zich, wat het voor u gemakkelijker maakt om snel personeel aan te nemen zonder de administratieve lasten die normaal bij het aannemen van nieuw personeel komen kijken.

Cao-fondsen en pensioenpremie vermijden

Het samenwerken met een payroll bedrijf biedt werkgevers de kans om bepaalde financiële lasten, zoals bijdragen aan cao-fondsen en de afdracht van pensioenpremies, te verminderen of te vermijden. Dit komt doordat payrollers vaak onder een eigen, specifieke cao vallen of op andere manieren de kostenstructuur efficiënter kunnen inrichten dan individuele werkgevers dat kunnen. Hierdoor kunt u als werkgever financieel voordeel behalen, terwijl uw werknemers toch van passende arbeidsvoorwaarden zijn verzekerd.

Wat doet een payroller voor zzp’ers

Een payroller neemt voor zzp’ers de administratieve lasten uit handen. Als zzp’er werkt u zelfstandig en zoekt u eigen opdrachten. Maar, via een payroll constructie verzorgt de payroller uw facturatie, verloning, en de administratie rondom salaris, ziekte, arbeidsongeschiktheid, en werkloosheid. Het fijne hieraan is dat u zich volledig kunt richten op het vinden en uitvoeren van uw opdrachten. Het payroll bedrijf neemt de administratieve lasten en zorgen uit handen, zodat u zich kunt concentreren op ondernemen.

Bij payrolling bent u zelf verantwoordelijk voor het vinden van werk, maar zonder de zorgen van administratie.

payroll zpp

Welke kosten betaalt u voor een payrollbedrijf en een payrollovereenkomst?

Als u een payrollovereenkomst overweegt, is het goed om te weten welke kosten hierbij komen kijken. De kosten die u betaalt voor de diensten van een payroll bedrijf bestaan uit het salaris van de werknemer, vermeerderd met een marge (fee) voor de payroller. Deze marge ligt gemiddeld tussen de 6 en 10%. Dit tarief dekt onder meer de loonadministratie en risico’s zoals ziekteverzuim. Het is belangrijk te beseffen dat deze marge lager is dan de kosten die een uitzendbureau in rekening brengt, omdat de werving en selectie van medewerkers in uw handen blijft. U betaalt periodiek, vaak via een factuur, voor de gemakken en zekerheden die het payroll bedrijf biedt. De exacte kosten kunnen variëren afhankelijk van het overeengekomen salaris van de werknemer en de overige diensten die u afneemt.

Bespaar op de prijs door offertes te vergelijken

Vraag vrijblijvend tarieven op van payrollers uit uw omgeving.
Wilt u weten wat het inschakelen van een payroll bedrijf u precies gaat kosten? Op deze website vraagt u gemakkelijk meerdere offertes van verschillende aanbieders aan. Zo kunt u de prijzen en diensten van deze payrollers vergelijken. Dit helpt u om de beste keuze te maken die aansluit bij de behoeften van uw bedrijf. Het aanvragen van offertes is een eenvoudig proces dat u veel voordeel kan bieden. Vraag direct uw offertes aan en vind het payroll bedrijf dat past bij uw bedrijf.

Over ons

payrolljobs

Contact

    Payrolljobs.nl
  • Online initiatief
  • Werkgebied: Nederland
  • info@payrolljobs.nl