Payroll voor- en nadelen

Of u nu een ondernemer bent op zoek naar personeelsoplossingen of gewoon nieuwsgierig bent naar payrolling, op deze website bent u op de juiste plek. Hier leert u alles over de payroll voor- en nadelen. Bent u na het lezen van deze pagina geïnteresseerd in payrolling? Dan kunt u via deze website meerdere offertes opvragen van verschillende payrollbedrijven. Voordat we daar verder op in gaan, vertellen we u graag alles over de voor- en nadelen van payrolling.

Wat is payrolling?

Voordat we verder ingaan op de voor- en nadelen van payrolling, leggen we u eerst uit wat payrolling precies is. Kort gezegd is payrolling het uitbesteden van werkgeverstaken. Via een opdrachtovereenkomst neemt het payrollbedrijf zowel de salarisadministratie als het juridisch werkgeverschap over van het bedrijf waar de medewerker werkt. De term ‘payroll’ komt oorspronkelijk uit het Engels en betekent loonlijst. Normaal gesproken staat een werknemer op de loonlijst van zijn werkgever. Maar bij payrolling is de werknemer juridisch gezien in dienst van het payrollbedrijf en werkt dus feitelijk bij een ander bedrijf. Wilt u een uitgebreidere uitleg over payrolling? Lees dan: Wat is payrolling?

payroll voor en nadelen

Hoe ziet een payrollcontract eruit?

Een payrollcontract is de overeenkomst tussen de werknemer (uitzendkracht), het payrollbedrijf, en het bedrijf dat gebruikmaakt van payrolling (inlener). De werknemer komt officieel in dienst van het payrollbedrijf dat verantwoordelijk wordt voor salarisbetalingen, vakantiegeld, loonstroken en jaaropgaven.

Er bestaan twee soorten payrollcontracten:

  • Een commerciële overeenkomst tussen de inlener en het payrollbedrijf.
  • Een arbeidsovereenkomst tussen de werknemer en het payrollbedrijf.

Het is goed om te weten dat medewerkers die in dienst zijn via payrolling onder een andere cao vallen dan reguliere werknemers. Sommige payrollbedrijven hanteren zelfs een geheel eigen CAO.

Payrolling vs. uitzendbureau – wat zijn de verschillen?

Misschien denkt u dat payrolling hetzelfde is als een uitzendbureau, maar dit is allesbehalve waar. Een uitzendbureau is actief bezig met het werven en selecteren van personeel, terwijl een payrollbedrijf dit niet doet. Kort gezegd, een uitzendbureau focust op het vinden van geschikte medewerkers, terwijl een payrollbedrijf zich richt op het ontzorgen van werkgevers en het regelen van administratieve zaken.

Lees meer over: “Wat doet een payroll bedrijf?”

Voordelen van payrolling

Vraag vrijblijvend tarieven op van payroll bedrijven uit uw omgeving.
Payrolling biedt een aantal voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Wanneer u payrolling overweegt, is het goed om te weten wat het u op kan leveren. Als werkgever heeft u bijvoorbeeld meer tijd over voor andere bedrijfszaken, want u hoeft uw personeelsadministratie niet meer te regelen. Maar ook voor werknemers biedt payrolling voordelen. Zo wordt het loon altijd stipt uitbetaald en is het pensioen van werknemers goed geregeld. Benieuwd naar alle voordelen? Lees dan verder!

Voordelen van payroll als werkgever

Als werkgever profiteert u van meerdere belangrijke voordelen bij het gebruik van payrolling. Allereerst bent u niet langer verantwoordelijk voor administratieve verplichtingen die werknemers met zich meebrengen. Payrollbedrijven nemen de personeels- en salarisadministratie uit handen en hierdoor houdt u tijd over. Daarnaast biedt payrolling u zekerheid over de loonkosten, waarbij u geen extra kosten hebt voor verzuim of (ontslag)vergoedingen. Bovendien biedt payrolling u extra flexibiliteit. U kunt makkelijker een contract van een payrollmedewerker beëindigen dan wanneer u zelf iemand in dienst hebt.

Voordelen van payroll als werknemer

Als werknemer geniet u ook van meerdere voordelen wanneer u in dienst bent bij een payrollbedrijf. Zo wordt uw loon altijd op tijd uitbetaald en weet u zeker dat uw pensioen goed geregeld wordt. Ook krijgt u gewoon doorbetaald bij ziekte en primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden uit het cao worden automatisch toegepast. U krijgt altijd waar u recht op hebt dankzij de kennis van het payrollbedrijf.

Nadelen van payrolling

Payrolling heeft dus veel voordelen. Toch kent het ook zijn nadelen voor zowel werkgevers als werknemers. Zo kunnen de kosten voor payrollmedewerkers hoger uitvallen dan die voor vaste medewerkers. Payrollbedrijven brengen namelijk een percentage van het salaris van de medewerker in rekening. Maar ook voor werknemers heeft payrolling nadelen. Zo ervaren sommige werknemers bijvoorbeeld minder binding met het bedrijf waar ze werken. We vertellen u meer over de nadelen van payrolling.

payroll nadelen

Nadelen van payroll als werkgever

Payrolling kent ook nadelen voor werkgevers. Zo zijn de kosten voor een payrollmedewerker hoger dan de kosten die u normaal gesproken heeft voor vaste medewerkers. Het payrollbedrijf brengt namelijk vaak een percentage van het salaris per uur in rekening. Ook blijft u als werkgever aansprakelijk voor belastingen en kunt u geen aanspraak maken op overheidssteun.

Nadelen van payroll als werknemer

Ook voor een werknemer kan payrolling nadelen hebben. Zo ervaren sommige werknemers dat ze minder binding met het bedrijf hebben dan vaste werknemers. Vroeger was payrolling nadelig voor werknemers omdat de werkgever de arbeidsovereenkomst zomaar kon beëindigen. Sinds 2015 hebben werknemers die op de payroll staan dezelfde rechten als iemand in vaste dienst (bron: ABU).

Wat zijn de kosten van payrolling?

Denkt u dat payrolling voor u interessant is en bent u benieuwd naar de kosten? Omdat u bij payrolling veel verplichtingen uitbesteedt, betaalt u een tarief aan het payrollbedrijf. Dit tarief wordt bepaald aan de hand van het bruto uurloon en een omrekenfactor, die per payrollbedrijf verschilt. Ook elementen zoals het aantal werkuren, vakantiedagen, cao, pensioen en de fee voor het payrollbedrijf spelen een rol. De gemiddelde omrekenfactor ligt rond 1,67. Is het bruto uurloon van een medewerker € 20,-? Dan betaalt u € 33,40 aan het payrollbedrijf. Wat de kosten van payrolling precies zijn, kunnen we u niet precies vertellen. Dat verschilt namelijk per payrollbedrijf. Wel kunnen we u verschillende offertes met elkaar laten vergelijken zodat u het payrollbedrijf vindt dat perfect past bij uw behoeftes.

Lees meer over: payroll kosten.

Vrijblijvend tarieven vergelijken van payrolling

Vraag vrijblijvend tarieven op van payroll bedrijven uit uw omgeving.
Bent u geïnteresseerd in payrolling en wilt u graag weten wat het u gaat kosten? Op deze website kunt u vrijblijvend meerdere offertes opvragen, waardoor u tarieven van verschillende aanbieders met elkaar kunt vergelijken. Door meerdere offertes van verschillende payrollbedrijven met elkaar te vergelijken, kunt u een weloverwogen beslissing nemen op basis van uw specifieke behoeften en budget. Vraag uw offertes aan en geef uw personeels- en salarisadministratie uit handen.

Over ons

payrolljobs

Contact

    Payrolljobs.nl
  • Online initiatief
  • Werkgebied: Nederland
  • info@payrolljobs.nl